Predstavljen projekat zaštite geografskog porijekla glamočkog krompira | Agroportal.ba
Agro vijesti

Predstavljen projekat zaštite geografskog porijekla glamočkog krompira

Karakteristike glamočkog krompira čule su se u Etno domaćinstvu “Nenadić”, u kojem se izrađuje glamočki opanak, koji je nedavno upisan u registar geografskih oznaka i imena porijekla.

Glamočki krompir nadaleko je poznat, a plodna zemlja daje kvalitetan proizvod. Vrijeme je sjetve, a dok krompir ne bude za ishranu, proizvođači su se okupili da razgovaraju o zaštiti geografskog porijekla.

– Putem brendiranja, stvorićemo jednu sliku, napravićemo razliku da se na tržištu tačno zna, prepozna. Mi smo se udružili, napravili projekat oko glamočkog krompira da ga zaštitimo – rekao je proizvođač glamočkog krompira Ilija Radoja.

Pročitajte još...   Poljoprivredna proizvodnja u prošloj godini značajno smanjena

Predstavljene su procedure za dobijanje oznake geografskog porijekla “Glamočki krompir”, kriterijumi kvaliteta i vizuelni identitet proizvoda.

– Posebno svojstvo tog proizvoda koji se želi zaštititi u smislu da se uspostavi trajna uzročno-posljedična veza između samog područja i konačnog proizvoda – kaže stručni savjetnik za međunarodni žig u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH Miroslav Marić.

Nakon postupka, pokrenutog prije pola godine, objavljuje se oznaka porijekla u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla BiH.

Pročitajte još...   Jesenji hit u Republici Srpskoj, sjetva pšenice

– Nemamo nekih značajnih podsticajnih sredstava kako bi pomogli proizvođače. Imamo stručnu službu za poljoprivredu, imaju stručna lica iz oblasti poljoprivrede koja pomažu proizvođačima – dodao je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

Završetkom žalbene procedure, proces zaštite geografskog porijekla trebalo bi da bude okončan, a oznaku porijekla glamočki krompir dobije 30. juna.

 

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj