Uskoro nastavak radova na zaštiti Semberije od poplava | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uskoro nastavak radova na zaštiti Semberije od poplava

Bijeljinu je danas posjetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić. Sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem je razgovarao o nastavku radova na regulaciji korita rijeke Janje i početku izgradnje Drinskog nasipa.

nastavak radova

 

Zadovoljstvo nam je što smo danas imali priliku da nas posjeti novi ministar poljoprivrede u novom sazivu Vlade Republike Srpske. Taj resor je jedan od najvažnijih za Semberiju, s obzirom na to da smo mi poljoprivredni kraj. Kada je riječ o zaštiti od poplava, završen je jedan obiman posao. Odnosno etape 1 i 2 uređenja korita rijeke Janje. Naredne sedmice biće raspisan novi tender za nastavak uređenja korita rijeke Janje. Takođe, nastavljaju se i aktivnosti u vezi sa planom preseljenja. Te se nastavljaju razgovori sa mještanima čije parcele se nalaze na trasi daljih radova – najavio je gradonačelnik Mićić.

Nastavak regulacije korita

Nastavak regulacije korita rijeke Janje biće vršen u dužini od 1,8 kilometara. Vrijednost radova je procijenjena na pet miliona konvertibilnih maraka, što će biti finansirano sredstvima iz kredita Svjetske banke. Mićić je naveo da je za početak izgradnje Drinskog nasipa, dionicu dva etapa četiri, potrebno eksproprisati 126 parcela od ušća rijeke Janje do ušća kanala Dašnica, odnosno 15 hektara zemljišta.

Pročitajte još...   Ministar Boris Pašalić najavio sjetvu soje na pet hiljada hektara u Lijevče polju, Posavini i Semberiji

Prema njegovim riječima dio sredstava za eksproprijaciju je obezbijeđen. Danas je dogovoreno da se paralelno sa tim radi i obaloutvrda rijeke Drine. S obzirom na to da je tehnički neizvodljivo da se nasip gradi obalom, što je bio jedan od prijedloga.

Nadamo se uspješnoj realizaciji projekta i zaštiti našeg Semberije od poplava u narednom periodu – jasan je bio prvi čovjek Bijeljine.

Važno poljoprivredno područje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić najavio je da će u narednom periodu često biti prisutan u Semberiji. Ova regija je jedno od najvažnijih poljoprivrednih područja u Srpskoj.

Danas smo razgovarali o zaštiti od poplava, prvenstveno o raspisivanju tendera za nastavak uređenja korita rijeke Janje, kao i o toku razgovora sa mještanima ovog kraja, vezanim za izuzimanje zemljišta – pojasnio je ministar Pašalić.

Rrok za završetak projekta uređenja korita rijeke Janje 31.12.2019. godine.

Pročitajte još...   Srbija izvezla goveđe meso u Kinu nakon 30 godina

Prema njegovim riječima mještani će biti zadovoljni kada je riječ o izuzimanju zemljišta, bez obzira da li će biti riječ o ekproprijaciji ili zamjeni zemljišta za Drinski nasip. Dužina ovog nasipa iznosiće oko 34 kilometra, a vrijednost radova oko 21 milion konvertibilnih maraka.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje istraživanje o biljnoj i stočnoj proizvodnji u BiH

Agro vijesti

Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta