Pravilnim čuvanjem namirnica do zdravije ishrane | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pravilnim čuvanjem namirnica do zdravije ishrane

Zimnica je već odavno na svakoj trpezi, a svaka domaćica je spremila na svoj način. Munevera Kaloper, predsjednica udruženja „Žene Bošnjakinje“ kaže, jedna je od onih domaćica koja zimnicu sprema onako kako su to radile njena majka i baka.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Zimnice bilo koje vrste moraju se pasterizovati, odnosno, staviti u vruće tegle. Ako se zimnica pravi kao hladna turšija ona se stavlja u hladne tegle i na taj način se ona sačuva od kvarenja. Međutim, danas postoje različiti načini spremanja. Mi u udruženju koristimo tradicionalne načine po kojima spremamo i naš pekmez od jabuka, koji planiramo brendirati, rekla je Kaloper.

I Brčanka Mara Tomić drži se tradicije. Nove tehnike konzerviranja još nije probala.

Da spremam zimnicu, naučila sam od majke i svekrve. Ali to je već sve prevaziđeno, pa čak i moj način. Prilikom spremanja zimnice ne koristim ni konzervans, niti povrće i voće koji nisu iz moje bašte, jer želim da se moja porodica zdravo hrani, kaže Mara.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Berba čelićkih jagoda je u punom jeku (VIDEO)

Da treba poslušati i savjete stručnjaka kada je u pitanju čuvanje namirnica mišljenja su u brčanskom Voćnom klubu. Danijela Plavšić, stručni savjetnik u klubu  rekla je da se proizvodnja hrane itekako može ukomponovati zajedno sa turističkom ponudom, na čemu će Voćni klub da radi u narednom periodu.

S toga su organizovali predavnje za domaćice i učenike poljoprivredne škole o konzerviranju namirnica. Predavač je bio Midhat Jašić, profesor nutricionizma i prehrambenih tehnologija na Tehnološkom fakultetu Univerzteta u Tuzli.

30 odsto svježe hrane se svakodnevno baci, jer se ne čuva na adekvatan način. Postoji više metoda konzerviranja hrane na prirodan način, kao što su one sa visokim i niskim temperaturama, te  biološko konzerviranje koje je, takođe, zdrav način čuvanja namirnica, podsjetio je profesor Jašić.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Predstavljeni potencijali Bijeljine za razvoj eko-turizma

On je napomenuo da se sve metode, bile one prirodne ili ne, moraju pravilno primijeniti, te da posebnu pažnju prilikom spremanja zimnice treba posvetiti higijeni.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''