Hercegovina je prava oaza ljekovitog i aromatičnog bilja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hercegovina je prava oaza ljekovitog i aromatičnog bilja

Na grbu Ljubinja je med i cvijet zanovijet, pa ovo mjesto već po svojim simbolima upućuje na to da je riječ o snažnom pčelarskom kraju. Ovaj grad u istočnoj Hercegovini poznata je stanica na Putu meda i ljekovitog bilja.

Marko Gordić, predsjednik ljubinskog udruženja pčelara “Kadulja”, kaže da ovo udruženje nastoji da ohrabri pčelare da se bave pčelarstvom. Te da saznaju više o ovom poslu.

Nekima je pčelarstvo hobi uz redovan posao. Brojna domaćinstva tu vide svoju šansu za dodatne prihode. Razvijamo svoje proizvode. Kroz realizaciju podrške u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom povećali smo ukupan broj košnica među članovima na 3.745. Proizvodnja je porasla na 25 tona i donijela uvećane prihode. Pčelarstvo se razvija, nabavkom adekvatne tehnologije sve ide brže, te se pokazuje koliko udruživanje i edukacija pčelara znači za naš kraj.

Da med nije jedini dar prirode u Ljubinju, prepoznaje se na plantažama preduzeća “LjBilje”.

Zaokružen proces

Slobodanka Popović ističe da ova kompanija ima zaokružen proces proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja.

Recepti za čajeve koje proizvodimo su spoj tradicionalnog iskustva i novih naučnih saznanja. Takođe, proizvodimo kreme prilagođene različitim tipovima kože i različitoj namjeni, sapune, ulja za masažu. Proizvod od naših plantaža lavande, vrijeska, smilja, žalfije i timijana preko prerade do pakovanja – sve svoje faze prolazi u “LjBilju”. Onda pronalazi svoje kupce na domaćem i međunarodnom tržištu.

Uprkos izazovima u plantažnom uzgoju, ali i primarnoj preradi samoniklog bilja, prostora za optimizam ima. “LjBilje” je, zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta, osiguralo nabavku mašina i proširenje proizvodnje. Ovo je rezultiralo  uključenjem šire mreže kooperanata, uvećanjem proizvodnje i prodaje

Pročitajte još...   Vremenska prognoza 13.09.2020.

Takođe, hercegovački med jedan je od najljekovitijih na svijetu i čist ekološki proizvod, što ga čini iskoristivim kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe.

Pčelar iz Bileće Željko Bajović, koji se pčelarstvom bavi više od 20 godina, kaže da u Hercegovini ima 250 do 300 vrsta ljekovitog bilja, a zanovijet, kadulja, iva i vrijesak su osnovne biljke sa kojih pčele skupljaju med, koji je zbog toga izuzetno kvalitetan.

To je ekološki proizvod jer nema industrijskog bilja i prskanja tako da je najčistiji i najzdraviji. Upravo ta činjenica otvara vrata tržišta, pa med pronalazi kupce. Osim meda, proizvodim i matičnu mliječ i propolis, a vjerovatno ću početi i proizvodnju pčelinjeg otrova. Kažu da pčelinji otrov jedini pomaže kod multiple skleroze, kao i kod artritisa, a može se koristiti kao krema protiv bora, umjesto botoksa. Propolis se smatra lijekom 21. veka protiv raznih virusa.

Rekao je Bajović za Srnu.

Pročitajte još...   Zadruga do sada otkupila 35 tona duvana "Virdžinija"

Izvozimo na 44 tržišta u svijetu

BiH je, u odnosu na 2017, lane izvezla osam odsto ili 2,8 miliona KM više proizvoda iz sektora ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Izvoz je realizovan na 44 tržišta širom svijeta, uz dominaciju tržišta EU,  sa učešćem od ukupno 86 odsto. Novoosvojena tržišta u 2018.  uključuju Meksiko, Keniju, Luksemburg, Nikaragvu, Novi Zeland, Vijetnam, Južnuoafričku Republiku.

U strukturi razmjene na obe strane dominiraju samonikle gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20,5 miliona KM. Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih je lane izvezeno u vrijednosti od 7,2 miliona KM, što je za 26 odsto manje u odnosu na 2017.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH