Hercegovina je prava oaza ljekovitog i aromatičnog bilja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Hercegovina je prava oaza ljekovitog i aromatičnog bilja

Na grbu Ljubinja je med i cvijet zanovijet, pa ovo mjesto već po svojim simbolima upućuje na to da je riječ o snažnom pčelarskom kraju. Ovaj grad u istočnoj Hercegovini poznata je stanica na Putu meda i ljekovitog bilja.

Marko Gordić, predsjednik ljubinskog udruženja pčelara “Kadulja”, kaže da ovo udruženje nastoji da ohrabri pčelare da se bave pčelarstvom. Te da saznaju više o ovom poslu.

Nekima je pčelarstvo hobi uz redovan posao. Brojna domaćinstva tu vide svoju šansu za dodatne prihode. Razvijamo svoje proizvode. Kroz realizaciju podrške u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom povećali smo ukupan broj košnica među članovima na 3.745. Proizvodnja je porasla na 25 tona i donijela uvećane prihode. Pčelarstvo se razvija, nabavkom adekvatne tehnologije sve ide brže, te se pokazuje koliko udruživanje i edukacija pčelara znači za naš kraj.

Da med nije jedini dar prirode u Ljubinju, prepoznaje se na plantažama preduzeća “LjBilje”.

Zaokružen proces

Slobodanka Popović ističe da ova kompanija ima zaokružen proces proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja.

Recepti za čajeve koje proizvodimo su spoj tradicionalnog iskustva i novih naučnih saznanja. Takođe, proizvodimo kreme prilagođene različitim tipovima kože i različitoj namjeni, sapune, ulja za masažu. Proizvod od naših plantaža lavande, vrijeska, smilja, žalfije i timijana preko prerade do pakovanja – sve svoje faze prolazi u “LjBilju”. Onda pronalazi svoje kupce na domaćem i međunarodnom tržištu.

Uprkos izazovima u plantažnom uzgoju, ali i primarnoj preradi samoniklog bilja, prostora za optimizam ima. “LjBilje” je, zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta, osiguralo nabavku mašina i proširenje proizvodnje. Ovo je rezultiralo  uključenjem šire mreže kooperanata, uvećanjem proizvodnje i prodaje

Pročitajte još...   Slaba briga o malim i srednjim preduzećima

Takođe, hercegovački med jedan je od najljekovitijih na svijetu i čist ekološki proizvod, što ga čini iskoristivim kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe.

Pčelar iz Bileće Željko Bajović, koji se pčelarstvom bavi više od 20 godina, kaže da u Hercegovini ima 250 do 300 vrsta ljekovitog bilja, a zanovijet, kadulja, iva i vrijesak su osnovne biljke sa kojih pčele skupljaju med, koji je zbog toga izuzetno kvalitetan.

To je ekološki proizvod jer nema industrijskog bilja i prskanja tako da je najčistiji i najzdraviji. Upravo ta činjenica otvara vrata tržišta, pa med pronalazi kupce. Osim meda, proizvodim i matičnu mliječ i propolis, a vjerovatno ću početi i proizvodnju pčelinjeg otrova. Kažu da pčelinji otrov jedini pomaže kod multiple skleroze, kao i kod artritisa, a može se koristiti kao krema protiv bora, umjesto botoksa. Propolis se smatra lijekom 21. veka protiv raznih virusa.

Rekao je Bajović za Srnu.

Pročitajte još...   Organska tjestenina iz Vareša stiže u Njemačku

Izvozimo na 44 tržišta u svijetu

BiH je, u odnosu na 2017, lane izvezla osam odsto ili 2,8 miliona KM više proizvoda iz sektora ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Izvoz je realizovan na 44 tržišta širom svijeta, uz dominaciju tržišta EU,  sa učešćem od ukupno 86 odsto. Novoosvojena tržišta u 2018.  uključuju Meksiko, Keniju, Luksemburg, Nikaragvu, Novi Zeland, Vijetnam, Južnuoafričku Republiku.

U strukturi razmjene na obe strane dominiraju samonikle gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20,5 miliona KM. Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih je lane izvezeno u vrijednosti od 7,2 miliona KM, što je za 26 odsto manje u odnosu na 2017.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)